Pretežno oblačno, sunčanije u drugom dijelu dana

Jutros je vedro na području Krajine i sjeveru Bosne, na jugu i istoku Hercegovine. U ostatku zemlje je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan-sedlo 8, Drvar i Sokolac 9, Bihać, Prijedor, Sanski Most i Srebrenica 10, Banja Luka 11, Gradačac, Sarajevo i Zvornik 12, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Jajce i Tuzla 13, Zenica 14, Široki Brijeg, Stolac i Trebinje 18, Mostar 19, Neum 20 stepeni.

Danas u oblačnim područjima postepeno smanjenje oblačnosti. Sunčanije u drugom dijelu dana.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 25, na jugu zemlje do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Jutarnji sati će biti ugodniji, a sa odmicanjem dana i dodatnim porastom temperatura, opšta slika djelimično će se pogoršati.

Južno strujanje, nedostatak svježine i sparno vrijeme uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika, izraženije tokom poslijepodneva.

Preporučljivo je reducirati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, laganije se obućii i posvetiti pažnju zaštiti od sunca, obzirom da će vrijednosti UV indeksa mjestimično biti vrlo visoke.

—–

BIHAMK

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na većini putnih pravaca u BIH. Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je saobraćaj regulisan privemenom saobraćajnom signalizacijom. Povećan je broj biciklista i motocilista, pa sve učesnike u saobraćaju molimo da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25 Novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, večeras od 20 sati do 06 sati ujutro na snazi će biti obustava saobraćaja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:00-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima putnička vozila na prelazak granice ne čekaju duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)