Makedonci besplatnim putarinama uzvraćaju Srbiji za donirane vakcine

Srbijanski turisti na proputovanju u Grčku tokom turističke sezone, od juna do avgusta, neće plaćati putarinu, odlučila je Vlada Sjeverne Makedonije, u znak zahvalnosti građanima Srbije za donirana vakcina.

Srbija je Sjevernoj Makedoniji donirala ukupno 40.000 doza vakcina Sputnjik V, te 8.000 doza vakcina Fpfizer/BioNTcec, za koje je morala pribaviti dodatnu saglasnost američko-njemačke farmaceutske kompanije.

Prilikom primopredaje donacija, makedonski premijer Zoran Zaev rekao je kako će se Makedonija znati odužiti Srbiji za podršku u svladavanju epridemije koronavirusa.

Prema izvještajima iz Skoplja, na koje se pozivaju beogradski mediji, vlada Sjeverne Makedonije osigurala je 200.000 elektronskih kartica za putarinu koje će biti podijeljen srbijanskim turistima od 15. juna do 15. avgusta na putu kroz tu zemlju ka Grčkoj.

Kartice vrijedne oko 2,8 miliona eura, biće dijeljene na graničnom prelazu Tabanovce na ulazu u Sjevernu Makedoniju.

Vlada u Skoplju, koja je već najavila zahvalnost za pomoć Srbiji tokom vakcinisanja protiv koronavirusa, već je naručila izradu 200.000 kartica za putarinu.

Srbija je, uz dobro organizovanu nacionalnu kampanju provakcinisanja i do sad osiguranih oko pet miliona doza četiri vrste vakcina, prethodnih mjeseci otvorila svoj zdravstveni sistem i za vakcinisanje privrednika i građana država regije.

Prema službenim podacima, u toj je kampanji do sad dato oko 39.000 doza građanima BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonje, te manjim brojem Hrvatske, ali i državljanima brojnih zemalja koji imaju prebivalište ili, pak, poslovne ili porodične veze sa Srbijom.

(Fena)