Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica, Drvar 9 stepeni, Jajce 10, Bugojno, Sanski Most 11, Bihać, Ivan-sedlo, Livno, Tuzla 12, Gradačac, Sarajevo-Bjelave 14, Stolac, Zenica 15, Široki Brijeg 16, Mostar 17 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab na jugu i jugozapadu zemlje jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni.

Dnevna temperatura vazduha od 20 do 24, na jugu do 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika je relativno povoljna.

Prijepodnevni sati će biti ugodniji, potom bi, usljed porasta temperatura i južine, kod hroničnih bolesnika moglo doći do djelimičnog jačanja tegoba.

Osjetljivim osobama preporučuje se suzdržavanje od težih aktivnosti u drugom dijelu dana, a obzirom na duže sunčane intervale, neophodno je povesti računa o zaštiti od UV zračenja.

Takođe, poželjno je laganije se obući.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na većini putnih pravaca u BIH. Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je saobraćaj regulisan privemenom saobraćajnom signalizacijom. Povećan je broj biciklista i motocilista, pa sve učesnike u saobraćaju molimo da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog izvođenja minerskih radova, danas će u vremenu od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati u mjestu Rogoušići (Sarajevo-Rogatica) dolaziti do kraćih obustava saobraćaja (u trajanju od 5 do 7 minuta).

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)