Assad pobijedio na izborima u Siriji s 95 posto osvojenih glasova

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad osvojio je četvrti mandat s 95,1 posto dobijenih glasova na izborima, koji će produžiti njegovu vladavinu nad zemljom razorenom ratom, i za koje njegovi protivnici i Zapad tvrde da su obilježeni prevarama.

Assadova vlada tvrdi da izbori pokazuju da Sirija funkcioniše normalno uprkos deceniju dugom sukobu u kome su ubijene stotine hiljada ljudi i raseljeno je 11 miliona – oko polovine predratnog stanovništva – iz njihovih domova.

Predsjednik parlamenta Hammouda Sabbagh objavio je izborne rezultate na konferenciji za novinare, rekavši da je odziv glasača iznosio 78 posto i da je na izborima učestvovalo više od 14 miliona Sirijaca.

Izbori su održani uprkos mirovnom procesu pod vođstvom UN-a, koji poziva na glasanje pod međunarodnim nadzorom, koje bi otvorilo put za novi ustav i političko rješenje.

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Britanije i SAD izrazili su sumnju u regularnost izbora. Turska, Assadov neprijatelj, takođe je saopštila da su izbori nelegitimni.

Pobjeda omogućavaAssadu (55) još sedam godina na vlasti i produžava vladavinu njegove porodice na skoro šest decenija. Njegov otac, Hafez al-Assad, vladao je Sirijom 30 godina do smrti 2000. godine, prenosi Reuters.

(Fena)