Oduzet tekstil u vrijednosti od 57.100 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, u dvije odvojene akcije oduzeli su razni tekstil. Procijenjena tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 57.100 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

U saradnji sa policijskim službenicima jedinice Granične policije Bijeljina, prilikom kontrole motornog vozila otkrivena je i zaplijenjena tekstilna roba. Tom prilikom, u putničkom motornom vozilu otkriveno je i oduzeto 295 pari pantalona, za koje lice nije imalo zakonom propisanu dokumentaciju.

U drugoj akciji, a na  osnovu operativnih saznanja, ovlašteni službenici izvršili su provjeru prometa porijekla roba na putnoj komunikaciji Orašje-Srebrenik (Tržnica Arizona). Tom prilikom, kod 3 fizička lica pronađena je veća količina robe (859 komada odjeće i 89 pari obuće) stranog porijekla, za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Protiv navedena 4 fizička lica biće preduzete zakonom propisane mjere i radnje shodno prekršajnom zakonodavstvu.

U aktivnostima na terenu, ovlašteni službenici UIO koristili su specijalizovanu opremu, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)