U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u većem dijelu Bosne oblačno. Izvedrilo se na krajnjem sjeverozapadu. U većem dijelu Hercegovine je sunčano. Oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan-sedlo 7, Sarajevo i Tuzla 10, Bijeljina, Bugojno, Gradačac i Jajce 11, Banja Luka, Livno, Prijedor i Sanski Most 12, Doboj i Zenica 13, Bihać i Drvar 14, Trebinje 15, Široki Brijeg i Stolac 16, Mostar 19 stepeni.

Danas u Bosni postepeno smanjenje oblačnosti od jutarnjih sati sa sjeverozapada prema istoku u poslijepodnevnim satima. Dio prijepodneva lokalno malo kiše može pasti u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U većem dijelu Hercegovine danas pretežno sunčano. Oblačno na sjeveru Hercegovine prije podne, poslije će se izvedriti.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje od 23 do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Mada će vremenske prilike biti nestabilnije, opšta slika će se, ipak, djelimično poboljšati, intenzivnije u drugom dijelu dana.

Tokom prijepodneva, povremeni pljuskovi će pretežno djelovati na lošije raspoloženje kod većine populacije.

Sa osvježenjem u vidu nižih temperatura, osjećaj sparine neće biti suviše izražen i uz umjereno sjeverno strujanje biće ugodnije većim dijelom dana.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

U većem dijelu BiH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Na pojedinim dionicama u kotlinama, kao i preko planinskih prevoja, magla i niska oblačnost mjestimično smanjuju vidljivost. Na jugu, trenutno se saobraća po suhom kolovozu.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)