Zbog davanja lažnog alibija uhapšene dvije osobe iz Drežnice kod Mostara

Pripadnici Federalne uprave policije lišili su slobode H. D. (49.) i S. B. (51.) iz Drežnice kod Mostara, koji su svojim lažnim iskazima osumnjičenom M. B. osigurali alibi prilikom suđenja na kantonalnom sudu u Širokom Brijegu, izvijestili su u četvrtak iz županijskog MUP-a.

Oni su sprovedeni u službene prostorije Sektora krim. policije MUP-a ZHK-a, gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih zbog davanja lažnog iskaza.

Kako se navodi u policijskom izvještaju, kriminalističkom obradom utvrđen je način na koji su H. D. i S. B. angažovani za svjedočenje u korist M. B. dajući mu lažni alibi.

O navedenim saznanjima je izviješten postupajući tužilac Kantonalnog Tužilaštva u Širokom Brijegu, koji je utvrdio da postoje osnovane sumnje da je osoba M. B. počinila kazano djelo ‘Podsticanje na počinjenje krivičnog djela Davanje lažnog iskaza’, te da postoji potreba da se ispita u službenim prostorijama MUP-a ZHk-a.

Policijski službenici PU Ljubuški juče su lišili slobode M. B., koji je sproveden u službene prostorije Sektora krim. policije MUP-a ZHK-a, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog naprijed navedene okolnosti.

 Protiv osoba M. B, H. D., S. B i M. M (31) podnesen je Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima davanje lažnog iskaza, a M. B i H. D su juče, uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, predati na dalje postupanje postupajućem tužiocu u Širokom Brijegu.

U obrazloženju se ističe kako su policijski službenici Uprave policije MUP-a ZHK-a, u saradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije Sarajevo, radeći na rasvjetljavanju više krivičnih djela počinjenih u ranijem periodu na području ovog kantona, došli do važnih informacija vezanih za krivično djelo “razbojništvo”, koje je počinjeno 20.12.2013. godine u Ljubuškom, na štetu osobe Nikola Hrstić.

Naime, iako je od samog početka postojala sumnja o počiniocu, zbog čega je u ovom predmetu podignuta optužnica protiv osobe M. B. (33.) iz Ljubuškog, problem je stvarao alibi, za koga je u konačnici utvrđeno da je lažan, stoji u policijskom izvještaju. 

(Fena)