Rijedak prirodni spektakl: Milijarde cvrčaka cvrče iz zemlje

Došlo je opet njihovo vrijeme: cvrčci u naletu osvajaju istok SAD. Svakih sedamnaest godina, milijarde ovihh sitnih insekata ispužu na površinu zemlje. Iako prirodni fenomen izaziva entuzijazam kod entomologa, drugi time uopšte nisu oduševljeni

Ono što podsjeća na biblijsku kugu, od čega bi mnogi trebali zadrhtati, zapravo je bezazlen prirodni spektakl: Svakih 17 godina na istoku SAD izleže se na milijarde cvrčaka vrste Magicicada septendecim (sedamnaestogodišnji cvrčak). To se ponovo dešava baš ovog proljeća.

Kad temperatura u zemlji dostigne oko 18 stepeni Celzijusa, insekti ispužu iz svojih skloništa u zemlji, u komwsu bili zakopali kao nimfe, slično ličinkama drugih insekata, i to prije 17 godina i tamo se godinama hranili drvenom smolom i biljnim sokovima.

“Oni se popnu na prvo što mogu pronaći i tamo odbace svoj oklop, kako bi prešli u odraslog cvrčka sa mekim, bijelim krilatim tijelom”, objašnjavaju entomolozi sa Univerziteta Maryland. “Treba im otprilike četiri do šest dana da se njihov vanjski skelet stvrdne. Zatim lete u krošnje drveća, kako bi se tamo parili”.

Ove godine je ovim pogođeno 15 država, a američka prijestonica Washington središte je invazije. Hiljade insekata sada haraju na travnjaku ispred Bijele kuće. Životinje se, takođe, naseljavaju po trotoarima, na ogradama, drveću i grmlju. Prema proračunima, na površini od nešto više od pola fudbalskog igrališta, trebalo bi se u prosjeku nalaziti oko milion i po cvrčaka.

Cvrčci iz takozvane populacijr Brut X (rimski: deset), pošto se različite populacije broje rimskim brojevima, čuveni su po svojoj glasnosti. Muški insekti cvrkuću na drveću svojom vibracijskom membranom, pokušavajući tako privući ženke. Nivo buke može dostići 90 decibela i više, što je uporedivo sa bukom jedne benzinske kosilice za travu. Zbog toga se priča, kako ženske cvrčke ponekad namami buka kosilice, jer je zamijene sa zovom muškog cvrčka.

Dvije do tri sedmice insekti će uticati na život na otvorenom na istoku SAD. To utiče na svaki boravak u vrtu, na svaku proslavu na otvorenom. Ali, nije samo glasno cvrčanje ono što pogađa stanovnike Washingtona i okolnih država. Ponekad ovi veliki insekti slete na ljude, što ih, naravno, nimalo ne oduševljava. Takođe je važno paziti i na kišu od cvrčaka, to jest na sekret ovih insekata. Sjedeći na granama drveća, insekti povremeno izbacuju višak tekućine iz sebe.

Iako je malo vjerovatno da će masovna pojava cvrčaka izazvati veliku radost kod mnogih Amerikanaca, ipak, to je razlog za radost životinjama, kao što su ptice, miševi i vjeverice. Za njih su bjelančevine od cvrčka prava gozba. Čak ni mnoge vrste pasa ne odbijaju cvrčke kao grickalicu.

Entomolog sa Univerziteta Maryland Michael Raupp, takođe, je entuzijasta.

“Radi se o romantici. Pjevaju samo muškarci, opsjednuti seksom. To je ono što i treba ovim momcima sa grana. Pjevaju svim srcem, kako bi uvjerili nekog posebnog, da bi baš ona trebala biti majka svojih nimfi”, kaže za spektakl.

Ako su članovi ovog momačkog benda bili uspješni, a ženke oplođene, one polažu jajašca, oko 600 komada, u mlade grane drveća koje su prethodno bile posječene. Tada je najveći spektakl gotov i vraća se mir.

Budući da je život iznad površine zemlje samo kratka zabava za insekte: ubrzo nakon oplodnje i polaganja jajašca, odrasle cikade umiru.

Nakon nekoliko sedmica, nimfe se izlegu iz jaja na grani drveta i ukopavaju se u zemlju. Tamo ostaju ponovo 17 godina, prije nego što ponovo izađu na površinu i spektakl počinje ponovo.

Zagonetni ciklus prostih brojeva

Entomolozi do sada nisu uspjeli razjasniti zašto se uvijek radi, do u sedmicu tačno, o 17. godišnjim ciklusima, u kojoj cvrčci izlaze na površinu. Jasno je, međutim, da dugo razdoblje njihovim prirodnim neprijateljima otežava prilagođavanjr na ovako dug ciklus. Prema naučnicima, to povećava šanse cvrčaka za preživljavanje.

Rizik od susreta s grabljivcima je manji svakih 17 godina, jer je manje preklapanja s grabljivcima koji se množe svake dvije, četiri ili šest godina. Masovno izlijeganje insekata osigurava opstanak njihove vrste, jer jednostavno nikad nema dovoljno grabljivaca da odjednom unište sve cvrčke.

(geo)

Prevod: Smail Špago

(NovaSloboda.ba)