Rekordnih 3.080 prijavljenih filmova iz cijeloga svijeta za 16. NAFF u Neumu

U organizaciju Udruženja mladih KAN, od 26. juna do 1. jula, održaće se 16. po redu Festival animiranog filma NAFF 2021 u Neumu.

Na žalost organizatora, ali i ljubitelja animiranog filma, i ove godine, zbog epidemiološke situacije, Festival će se održati u online formatu.  

U odnosu na prethodne godine, za predstojeći festivalski komnkurs, pristiglo je rekordnih 3.080 filmova  iz 108 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni festival NAFF,  kome je cilj popularizacija animiranog filma i edukacija mladih. Ove godine, najviše filmova pristiglo je iz Francuske, čak 252 naslova.

To je rekordan broj filmskih radova, ali i broj zemalja iz kojih dolaze, u odnosu na sve prethodne godine. Riječ je o filmskim ostvarenjma priznatih autora, čije produkcije nisu starije od dvije 2 godine. Filmovi su rađeni u svim tehnikama animacije: 2D, 3D, lutke-glina…

Na ovogodišnjem NAFF-u biće prikazan 191 film iz 49 zemalja svijeta, pri čemu će u okviru osam takmičarskih programa biti prikazana 123 filma, a u okviru pet panorama programa biće emitovano 68 filmova.

Sve projekcije koje su prije novonastale pandemijske situacije prikazivane “uživo” biće premještene u online sferu. Zbog zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu, svi programi će biti prikazani u tačno, unaprijed, određenom vremenu i putem profesionalnih online platformi. Takođe, biće upriličen i livestream filmova na web stranici NAFF-a.

Kao i prethodnih 15, i ove godine stručni žiri čine ljudi iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja, a riječ je o sedam  profesionalaca, koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021.

Ovogodišnji stručni sud donijeće Miro Gavran (Hrvatska), književnik i dramaturg, Mindy Johnson (SAD), profesorica istorije umjetnosti, muzičarka i više puta nagrađivana autorica animiranog filma iz SAD-a,  Miroslav Mandić (BiH), reditelj i scenarista brojnih kratkometražnih i dugometračnih filmova koji su osvojili zapažene i vrijedne nagrade u BiH i u svijetu, Ana Nedeljković (Srbija), akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije, Lucija Bužančić (Hrvatska), animatorica, ilustratorica i istoričarka umjetnosti, Sabrina Begović – Čorić (Bosna I Hercegovina), rediteljica čija su filmska ostvarenja osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima i Anne Huynh (Francuska), rediteljica animiranog filma, inače prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica najbolje umjetničke nagrade. 

Biće dodijeljeno osam nagrada, i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja muzika, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

U okviru Festivala, biće upriličene i dvije video konferencije, kao i tri stručna predavanja. 

(NovaSloboda.ba)