U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni pretežno oblačno. Kiša je lokalno registrovana na sjeveru i sjeveroistoku. U većem dijelu Hercegovine je sunčano. Pretežno oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan-sedlo 6, Sokolac 7, Sarajevo 9, Bugojno, Jajce, Srebrenica i Tuzla 10, Bihać, Gradačac, Livno, Sanski Most i Zvornik 11;, Banja Luka i Zenica 12, Prijedor 13, Trebinje 15, Neum, Široki Brijeg i Stolac 16, Mostar 17 stepeni.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Kiša i pljuskovi se očekuju u sjevernim, sjeveroistočnim, centralnim i istočnim područjima. U većem dijelu Hercegovine danas sunčano uz malo do umjereno naoblačenje. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20, na jugu zemlje od 21 do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao u proteklom periodu, uz promjenljive vremenske prilike, bez većih oscilacija koje bi uzrokovale značajnije jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika.

Moguće su umjerene meteopatske reakcije, pretežno u vidu glavobolje, lošijeg raspoloženja, manjka koncentracije.

Tokom jutra, biće osjetno svježije, stoga je preporučljivo prikladno se obući.

U Hercegovini ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25. novembar i Grab, večeras od 20 (do 06 sati ujutro) doći će do obustave saobraćaja na dionici autoputa A-1 Tarčin-Sarajevo zapad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)