Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1, Ivan-sedlo 6, Bugojno, Sarajevo-Bjelave 8, Drvar, Sanski Most 9, Jajce, Tuzla, Zenica 10, Bihać, Livno 11, Gradačac 13, Široki Brijeg, Stolac 14, Mostar 16, Neum 17 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Razvedravanje tokom poslijepodneva. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne povremeno su mogući lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren sjeverni.

Dnevna temperatura vazduha od 14 do 20, na jugu do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana.

Opšta slika će biti ljepša u Hercegovini, u Bosni će prije podne biti tmurno, sa povremenim padavinama, što bi kod osjetljivih osoba moglo uzrokovati umjerene poteškoće.

Moguće su blaže reakcije u vidu glavobolje, nervoze, manjka koncentracije.

S noćnim satima i prolaskom pogoršanja, svuda bi trebalo biti ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone.

U toku su radovi na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, zbog čega će se saobraćaj odvijati jednom trakom u smjeru kretanja ili dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom, u zavisnosti od faze radova. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije i znatno smanjenom brzinom.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25. novembar i Grab, večeras od 20 sati (do 06 sati ujutro) doći će do obustave saobraćaja na dionici autoputa A-1 Tarčin-Sarajevo zapad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)