Herceg: Ne smijemo ugasiti nadu u spas i oporavak turizma

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona dao je izjavu u vezi s posljednjom sjednicom Vijeća ministara BiH, na kojoj je odbijena Odluka pojednostavljenja ulaska u BiH.

”Vijeće ministara BiH nije podržalo Odluku za lakši ulazak u zemlju priznavanjem antigenskog testa, potvrde o vakcinisanju ili potvrde da je osoba preboljela Covid, što je izuzetno loše za turistički sektor i turističke radnike u BiH. Svjestan sam u kakvoj se poziciji naši privrednici nalaze. Vremenski period pandemije Covid-19 zaustavi je brojne aktivnosti vezane za turizam što iziskuje što veću ozbiljnost i odgovornost u ponašanju i radu svih odgovornih i na svim nivoima. Vlada kojoj sam na čelu uplatila je više od 10 miliona KM za podršku privredi i očuvanju radnih mjesta na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK (tzv. Korona zakona). Najveći iznos tih sredstava usmjeren je upravo na turističku djelatnost odnosno turizam koji je strateška grana priverde u HNK-u.

Na tom tragu, juče sam održao sastanak s Davorom Ljubićem, predsjednikom Udruženja turizma i hotelijerstva u Međugorju, i predstavnicima turističkog sektora i turističkih agencija, na kome sam svim turističkim radnicima i svim djelatnostima koje su povezane s turizmom dao punu podršku. Stoga očekujem kako će članovi Vijeća ministara BiH, ipak, ostaviti politiku sa strane i hitno donijeti odluku kojom će se omogućiti jednostavniji prelazak državne granice i time podržati sektor turizma BiH. Svi moramo biti svjesni kako je turizam, pretrpjevši snažne posljedice pandemije, danas na koljenima. Ne smijemo pogrešnim potezima ugasiti nadu u spas i oporavak ovog sektora, koji je strateška privredna grana posebno u HNK-u i za koju je direktno vezana egzistencija hiljada porodica zaključio je Herceg.

(NovaSloboda.ba)