Projekat sanacije i revitalizacije zelenih površina na Bijelom Brijegu vrijedan više od 500 000 KM

Grad Mostar započeo je radove na sanaciji i revitalizaciji zelenih površina na Bijelom Brijegu. Radovi se izvode prema projektnoj dokumentaciji preduzeća UNIbox doo Mostar, koja vrši i projektantski nadzor na realizaciji projekta.

Predmetna zelena površina nalazi se iznad sjeverne tribine stadiona, a ispod samog naselja Bijeli Brijeg, potpuno zapušten i devastiran prostor, koji je potrebno očistiti od velikih količina smeća i različitog otpada. Projektom je planirano i čišćenje šireg prostora okolnog prostora, te uređenje pristupa i stvaranja uvjeta za buduće korištenje i održavanje.

Realizacijom ovog projekta, doći će do potpune revitalizacije velikog prostora zapuštene zelene površine, te vraćanje života na potpuno novi otvoreni višenamjenski parkovski prostor za odmor i rekreaciju građana.

Čitav prostor parka je projektovan sa novim estetskim i funkcionalnim vrijednostima, na način da je najprikladniji za sve starosne grupe građana Grada Mostara. Dječja igrališta, ljuljačke, tobogani, klackalice, pješčani sanduci itd.

Šetališta su projektovana tako da su prilagođene osobama sa invaliditetom i starijim osobama, kao i urbani mobilijar, klupe, korpe za otpatke, rasvjetna tijela.

Takođe je predviđen prostor za sport i rekreaciju i fitnes sprave za zainteresovane građane.

Hortikultura parkovske zone, drveće i zelene površine su prilagođene prostoru, klimatskim prilikama i namjeni prostora.

Prostor je zbog velike visinske razlike, potrebno ograditi potpornim zidovima prema stadionu, sa zaštitnom sigurnosnom ogradom, kako bi se dobio pogodan prostor za izgradnju igrališta i drugih sportskih aktivnosti.

U okviru projekta se planira nova javna LED rasvjeta, vodonatapni sistem, rješavanje oborinske odvodnje, video nadzor itd.  

Ukupna postojeća površina planirane revitalizacije iznosi P=2.597,81 m².         

Izvođač radova je poduzeće KONHERC doo Mostar, a rok završetka radova je kraj 2021. godine.

Završeno je čišćenje prostora i okolnog terena, izgradnja potpornih zidova i ravnanje terena, te dio radova na izgradnji sportskih terena, podloga za šetalište, podzemnih instalacija i sl.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta: 519.660,86 KM (s PDV-om), od čega je Fond za zaštitu okoline Federacije BiH osigurao 90.000 KM,Fonda za zaštitu okoline HNK-a  92.000 KM, Grad Mostar osigurao je 337.660,86 KM, saopšteno je iz Službe za gradnju infrastrukturnih projekata.

(NovaSloboda.ba)