Završen konkurs: Na 22. MFF pristiglo 300 filmova

Završen je konkurs za prijavu dokumentarnih filmova na 22. Mediteran Film Festival, koji će se od 25. do 28. avgusta održati u Širokom Brijegu. Pripreme su u punom jeku, a najbolji filmovi za takmičarski program biraju se među 300 naslova pristiglih putem online aplikacije MFF-a.

Selektor festivala Zdravko Mustać pregledaće dokumentarce, koji dolaze iz 22 mediteranske zemlje, te će u takmičarski program 22. MFF-a ući oni koji budu sadržavali najviše kvalitativne, estetske, umjetničke i tehničke vrijednosti. MFF dijeli filmove u dva takmičarska programa. U jednoj selekciji takmičiće se kratki dokumentarci u trajanju do 30 minuta, a u drugoj dokumentarni filmovi koji traju više 30 minuta. Šesteročlani međunarodni žiri, koji će činiti prošlogodišnji pobjednici kao i poznati reditelji i filmaši iz regije, ocjenjivaće filmove iz obe selekcije, a  tokom festivala odlučivaće o najboljim dokumentarnim filmovima s prostora Mediterana, dok će jednu nagradu tradicionalno dodijeliti publika.

Uz takmičarski program, na MFF-u ćemo gledati i program U fokusu, retrospektivu BH dokumentaraca, dječje programe, najnovija svjetska dokumentarna ostvarenja, projekcije igranih filmova, ali i premijere filmova domaćih autora.

MFF s ponosom nastavlja i ssradnju s filmskom mrežom HBO i s američkim filmskim kampom za mlade “Outside the Lens”, čiji će predavači voditi filmsku radionicu MFF-a (MFF School).

(NovaSloboda.ba)