Ekshumacija na području Kalinovika: Pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba

Intenzivnim radovima na terenu na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, nastavlja se proces ekshumacije u cilju pronalaska i kompletiranja posmrtnih ostataka osoba nestalih u proteklom ratu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na mjestu vršenja ekshumacije do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba, koji se izuzimaju i biće proslijeđeni u prosekturu Gradska groblja Visoko na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

Ekshumacija se obavlja ručno zbog izuzetno nepristupačnog i složenog terena.

Istražilac Tužilaštva BiH sve vrijeme se nalazi na terenu, gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvuju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale ICMP, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik, koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka posjetili su i predstavnici Međunarodne komisije za nestale ICMP i Ambasade Kraljevine Švedske u BiH.

Pronalazak ove lokacije rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine  i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije preduzimaju aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organizovanju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Ekshumacija na ovom lokalitetu biće nastavljena i u narednom periodu.

M. N.

(Novasloboda.ba)