Sunčano i toplo, popodne naoblačenje

Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Grude 11, Ivan-sedlo 12, Bugojno, Sarajevo-Bjelave 13, Sanski Most, Tuzla, Zenica 16, Bihać 17, Mostar, Široki Brijeg 19, Gradačac 20 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, uz umjeren porast naoblačenja poslije podne. U centralnim, istočnim i jugozapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine očekuju se pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike i dalje su povoljne.

Nakon svježijeg i ugodnijeg prijepodneva, sa porastom temperatura će osjet sparine biti izraženiiji, stoga je preporučljivo u drugom dijelu dana umanjiti aktivnosti.

Takođe, neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od sunca, posebno prilikom boravka u prirodi.

Sa noćnim satima moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova i nesanice, obzirom na nadolazeću promjenu vremena.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

U toku su radovi na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, zbog čega se saobraća usporeno, preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)