Nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima, u Hercegovini bez padavina

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Grude, Ivan-sedlo, Sokolac 13, Bugojno 14, Sarajevo 15, Zenica 16, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla 17, Bihać, Mostar, Trebinje 18, Neum 21, Gradačac 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na jugu Hercegovine bez padavina. Lokalno je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama i gradom.

Vjetar slab do umjeren u centralnim i sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nestabilno vrijeme uslovljava relativno nepovoljne biometeorološke prilike, izraženije u drugom dijelu dana i tokom noći.

Hronični bolesnici i meteoropate ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima.

Mada će povremeni pljuskovi remetiti ugođaj, povoljna okolnost je da će malo osvježiti, stoga će i osjećaj sparine biti slabije izražen.

Uz više sunca, opšta slika biće ljepša na jugu.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona na kolovoz

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, zbog čega se saobraća usporeno, preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Bosanska Gradiška, Gradina, Orašje, Izačić i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)