Na ekshumaciji u Kalinoviku ponađeni posmrtni ostaci ukupno sedam žrtava

U nastavku ekshumacije na lokaciji Dobro Polje u općini Kalinovik, pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve u ovoj masovnog grobnici, tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba na ovom lokalitetu, kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će značajno pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba, čiji su ostaci pronađeni, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba, koje učestvuju u procesu ekshumacije, koja se na navedenoj vrlo nepristupačnoj lokaciji, vrši već 7 dana, u svim vremenskim uslovima.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci biće proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

U procesu ekshumacije učestvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe –INO BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, ljekar patolog sudske medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te policijski pripadnici MUP-a RS-a, koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uklučenih u proces traženja nestalih osoba u BiH.

Do saznanja u o navedenoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužlaštva Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)