Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Ivan-sedlo 13, Drvar i Livno 15, Bugojno, Jajce i Sarajevo 16, Gradačac, Trebinje i Tuzla 17, Banja Luka, Bihać, Grude, Sanski Most i Zenica 18, Bijeljina, Doboj, Mostar i Široki Brijeg 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike će biti relativno nepovoljne.

Nestabilno vrijeme ponajviše će djelovati na raspoloženje većine populacije, a od meteopatskih reakcija moguće su, u blažem obliku, glavobolja, nervoza, malaksalost, dekoncentracije.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar i klizav

Kolovoz je pretežno mokar i klizav, a pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog redovnog servisiranja tunela, večeras od 20 do 06 sati doći će do obustave saobraćaja na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Lašva (u smjeru Zenica-Lašva).

Zbog radova na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se usporeno, preticajnom trakom.

Vozače podsjećamo da će do kraja ovog mjeseca ostati isti režim saobraćaja u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica)-tokom dana naizmjenično propuštanje vozila, a u noćnim satima potpuna obustava saobraćaja (od 23 sata do 04:30 sati).

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Gradina.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)