Ispitivanje kvaliteta vode i životnih uslova na kopu Vihovići

Ekološko udružeenje “Eko kop” iz Mostara u četvrtak, u 17 sati, započeće ekološku akciju ispitivanja kvaliteta vode i životnih uslova na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom Kopu, a sve u cilju stvaranja uslova za rekultivaciju i realizaciju sportsko-rekreacionog centra kop Vihovići.

“Kako smo upoznati sa stanjem na terenu, oko jezera je primijećeno stanište različitih ptica, pataka, žaba, a imamo i primjere u kome su ribari izlovili solidne kapitalce različitih riba. Akcija je planirana u saradnji s roniocima i ribarima iz Ekološko-ronilačkog kluba ‘Leut’ Mostar i Ribolovnog društva ‘Neretva 1933′”, saopšteno je iz udruženja “Eko kop”.

Ronilačka ekipa, predvođena voditeljem jedinice za spašavanje na vodi Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Draganom Popovcem, planira ispitati različite parametre na određenim dubinama, kao i temperaturu i stupanj zamućenosti jezera (vidljivost na određenim dubinama), a sve će biti zabilježeno podvodnim snimcima.

Planirano je uzimanje uzoraka vode i mulja, kako bi se ispitao biohemijski kvalitet vode, kao i sportski ulov par primjeraka ribe iz jezera, kako bi se uzorci poslali na analizu i utvrdio kvalitet prirodnog ambijenta u kome one obitavaju.

Svi prikupljeni uzorci poslaće se na analizu u licencirane ustanove, a rezultati testiranja biće javno objavljeni.

“Pozivamo sve članove i simpatizere našeg udruženja, kao i sve zainteresovane ekologe da nam se pridruže u ovom našem ekološkom poduhvatu, koji ima za cilj stručno i profesionalno ispitivanje jezera na površinskom kopu”, navode iz “Eko kopa”.

(Fena)