Nema više nepristojnosti

Do prije nekoliko godina, časopis Stern je na svojoj naslovnici prikazivao gole žene. Sada, kako kažu, to se više neće ponoviti!

“Pitanje, više nego opravdano: zašto se ovaj časopis mora reklamirati grudima i stražnjicom?”

Naslov kolumne ove sedmice zapravo ne bi trebao biti “Ah, čovječe”, nego “O čovječe”.

Pogledajte sliku u prilogu. Tamo možete vidjeti šareni izbor naslovnica iz prethodnog perioda, a ne znam da li se smijati, ili stidjeti. Morate izmisliti priču o stjuardesama, sa golom ženom na naslovnici, čiji donji dio tijela postaje avion. Kao da bi svaki biznismen koji leti, morao odmah tamo uskočiti.

Ili na, sa njemačke tačke gledišta, vrhunac iz 70.ih, Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine, da se pet olimpijskih krugova nacrta na desnoj stražnjici (polu)gole žene i da se pored nje postavi naslov  “Sve o igrama “- što bi svakako trebalo značiti više od disciplina bacanja koplja. ili veslanja.

Rođen sam 1968. godine i odrastao sa Sternom. Ja sam jedan od stotina hiljada iz ove generacije, koji su, posebno četvrtkom, činili malu uslugu svojoj majci (tata je tada radio) i da dobrovoljno otrči do poštanskog sandučića i pogleda, je li stigla pošta.. Gdje smo drugo, osim na naslovnici novog Sterna, mogli vidjeli gole grudi u koje smo mogli gledati malo duže? Kao desetogodišnjaku, ovaj časopis mi je bio izuzetno zanimljiv.

Dugo je Stern imao reputaciju da redovno pokazuje gole žene na naslovnici. Ali, to je postala mana, kad su Alice Schwarzer, Inge Meysel i nekoliko drugih hrabrih žena 1978. godine izveli ovaj časopis na sud. Srž poznate tužbe za “seksizam”: Kao žene, smatrale su da je povrijeđeno njihovo ljudsko dostojanstvo. Okružni sud u Hamburgu odbio je zahtjev iz formalnih razloga, ali je prepoznao potrebu za djelovanjem zakonodavca: jer za nekih “20, 30 godina” tužiteljice bi mogli dobiti pravo. Bilo je to prije 43 godine.

Henri Nannen, osnivač Sterna, pjenio je i vrijeđao tužiteljice. Izračunao je da je njegov časopis “prikazivao samo 8,44 golih godišnje, u periodu između 1970. i 1978”. Svakih šest sedmica jedna. “Samo”.

Schwarzer i tužiteljke su mogle preduzeti mjere i protiv mnogih drugih časopisa. Tada su gole žene bile sveprisutne (iako ne za desetogodišnjake). One su odabrale baš ovaj časopis, koji se do danas, smatra modernim, i na primjer, naslovom “Abgetrieben”, “Pobačaj”, 1971. godine, feminizam je uzdigao na socijalno pitanje. Pitanje je bilo više nego opravdano: zašto se ovaj časopis morao više puta reklamirati grudima i stražnjicom?

“Stern budi podzemne duhove i svoj emancipatorski sadržaj diže na viši nivo”, napisala je Sternova reporterka Ingrid Kolb u samokritičnom komentaru na žalbu koju je Nannen naveo u časopisu.

Danas je Kolb uvjerena: “Proces je imao presudan uticaj: dao je podsticaj da se prvi put kritički dovede u pitanje ono prethodno, samopodrazumljivo razmišljanje.”

Posljednje gole grudi na naslovnici Staerna pojavile su se 30. avgusta 2018. godine, što je šokantno blizu. Danas je prirodni način razmišljanja konačno drugačiji, ali je za to trebalo puno vremena.

Stern je sada muške fantazije desetogodišnjaka, i starijih ljudi, prepustio drugima. Kad su Anni-Beeke Gretemeier i meni dopustili da zajedno preuzmemo posao glavnog urednika, otprilike 40 godina nakon mojih izleta do poštanskog sandučića, bilo nam je jasno od samog početka: sa nas dvoje, na naslovnici Sterna, neće više biti golih žena.

(stern)

(prenesena kolumna)

Prevod: Smail Špago

(NovaSoboda.ba)