Uhapšena trojica osječkih sudija, koje je Mamić prozvao za korupciju

Uskok i policija u srijedu su, ne navodeći identitete, potvrdili hapšenja trojice osječkih sudija, koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju.

Uz osječke sudije Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, prema prvim informacijama uhapšen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

Uskok je saopštio da su hapšenjai provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u saradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Porezne uprave Ministarstva finansija.

Policija je saopštila da se kriminalističko istraživanje provodi nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela protiv službene dužnosti. Policija dodaje da će osumnjičene nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predati pritvorskom nadzorniku, dok će krivična prijava biti podnijeta Uskoku.

Uskok je precizirao kako će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljem postupanju, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost.

Hapšenje svog branjenika, sudijeKrušlina, Hini je potvrdio advokat Ljubo Pavasović Visković. Kazao je da je policija oko 6 sati ujutro došla u Krušlinov stan i krenula u pretragu, pa očekuje da će tokom dana, zajedno s ostalima, biti odveden na ispitivanje u Zagrebu.

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem, koga su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama, Državno sudsko vijeće je ranije, na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda, pokrenuo disciplinski postupak protiv sudija Krušlina i Vekića.

Oni su krajem marta suspendovani do okončanja disciplinskog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresovana stranka.

Mamić je u oktobru Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudija, a 16. marta je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu presudu i kaznu od šest i po godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke sudije Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudija Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku, te da mu je isplatio više od 500 hiljada eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao sudije koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za “reformu pravosuđa”.

Član DSV-a, saborski poslanik SDP-a, Arsen Bauk novinarima je potvrdio da je trojici sudija DSV skinuo imunitet za lišavanje slobode i određivanje pritvora.

“DSV je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da se dvojici imunitet skine jednoglasno dok je za trećeg odluka donesena većinom glasova”, kazao je Bauk.

(Fena)