Gradsko vijeće Mostara razmatra budućnost odlagališta na Uborku

Počela je tematska sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj vijećnici razmatraju trenutnu situaciju i budućnost regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak – Buđevci.

Sjednici prisustvuju predstavnici međunarodne zajednice, nevladine organizacije “Jer nas se tiče”, predstavnici firme Enova, koji su izradili plan prilagođavanja deponije Uborak, pomoćnik federalnog ministra za okolinu i direktor JP Deponija.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić, u uvodnom izlaganju, naglasio je važnost današnje teme, kazavši kako je u prošlosti potrošeno puno vremena i da je odlagalište na Uborku u ovom trenutku vjerovatno najveći problem s kojim se susreće gradska administracija.

“Svi znamo priču oko deponija i šta moramo napraviti. Vrlo su nam jasne smjernice u kome pravcu moramo ići. Drago mi je danas da su s nama ljudi iz struke i da će prezentacije biti takve da će otvoriti nove perspektive i poglede i da ćemo zaključcima napraviti jedan novi smjer kada je u pitanju komunala Mostar”, kazao je gradonačelnik.

Istakao je kako je najrealnije usvajanje petogodišnjeg plana upravljanja odlagalištem.

Direktor JP “Deponija” Mostar Abdurahman Bećirović upozorio je kako će kapaciteti postojećeg odlagališta biti popunjeni u sljedeća četiri mjeseca i da je jedno od mogućih rješenja izgradnja dodatne ćelije za zbrinjavanje otpada južno i zapadno od postojeće.

On je dodao kako se trenutno zbrinjava sam otpad iz Mostara, te da se prihod JP “Deponija” Mostar prepolovio od kad je prekinuto zbrinjavanje komunalnog otpada iz drugih hercegovačkih gradova.

U nastavku sjednice, predstavnici firme Enova predstaviće plan prilagođavanja deponije.

Mještani okolnih naselja i aktivisti godinama traže sanaciju i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada na Uborku, za koje tvrde da je odavno premašilo predviđeni kapacitet.

(Fena)