Hujdur nezadovoljan zbog nedefinisanog roka gašenja deponije Uborak

Omer Hujdur iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” nezadovoljan je tokom tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara, na kojoj se raspravlja o regionalnom odlagalištu komunalnog otpada Uborak – Buđevci, zbog nedefinisanog roka gašenja deponije, a mostarski gradonačelnik Mario Kordić smatra kako se u Gradu treba sveobuhvatno početi baviti komunalnim problemima.

“Mislim da ovo nije ono što smo očekivali. Govore nam da moramo izdržati, a mi izdržavamo sedam godina, jer je ta deponija 60 godina bez studije uticaja na okolinu, i sve to da ne bi više zadužili Grad Mostar. Ispada da je život građana manje vrijedan”, izjavio je novinarima Hujdur na pauzi sjednice. 

Po njegovim riječima, gura se tzv. Plan 2 prilagođavanja, koji daje mogućnost neograničenog odlaganja otpada na deponiji Uborak, gdje nije definisan rok gašenja te deponije.

“Svi su priznali i priznaju da deponija štetno djeluje na Grad Mostar, okolinu i živote ljudi, ali hoće i nastoje da izguraju neograničeno odlaganje opada na Uborku”, ustvrdio je Hujdur.

Podsjeća kako se od mještana okolnih naselja, koji već godinama traže sanaciju i zatvaranja odlagališta na Uborku, konstanto traži vrijeme.

” Sve analize tla u deponiji i oko nje, pokazale su zagađenost teškim metalima, i to četiri puta više od dozvoljenog. Uzrok i posljedica toga je enorman porast oboljelih od karcinoma, posebno u naseljima oko odlagališta na Uborku”,naveo je Hujdur.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić, naglašavajući važnost današnje teme, upozorio je kako se u Gradu treba sveobuhvatno početi baviti komunalnim problemima.

“Mislim da je ovo pravi put generalnog rješavanja jednog ovakvog problema, da skupimo struku na jednom mjestu i ljude koje ste vi birali i koji su odgovorni za rješavanje problema u Gradu”, smatra Kordić.

Po njegovim riječima, nije nimalo jednostavno riješiti ovaj komunalni problem – od toga hoće li deponija biti gdje jest, hoće li se tražiti nova lokacija itd.

“Moramo se uhvatiti u koštac s komunalnim problemima sveobuhvatno, počevši od izmjena navika građana Mostara, poput primarnog prikupljanja, reciklaže, odvoza… te svega onoga što trebamo riješit kako bismo imali čist evropski grad”, ustvrdio je mostarski gradonačelnik.

Podsjetio je kako je u prošlosti potrošeno puno vremena i da je odlagalište na Uborku u ovom trenutku vjerovatno najveći problem s kojim se susreće gradska administracija.

U nastavku tematske sjednice, osam firmi prezentiraće svoj način zbrinjavanja otpada, a riječ je o domaćim i inostranim firmama.

Sjednici prisustvuju predstavnici međunarodne zajednice, nevladine organizacije “Jer nas se tiče”, predstavnici firme Enova, koji su izradili plan prilagođavanja deponije Uborak, pomoćnik federalnog ministra za okolinu i direktor JP Deponija.

(Fena)