Skočibušić: Pokrenuti pregovori s Pfizerom za nabavku 1,2 miliona vakcina

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić kazao je danas, u pauzi sjednice Vlade FBiH, da su direktno otpočeli pregovore sa Pfizerom i da trenutno prikupljaju dokumente za sklapanje ugovora.

“Dogovoramo se sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. U ovom trenutku, planiramo nabaviti 1,2 miliona vakcina, od čega bi milion išao za FBiH, a 200.000 za RS”, istakao je.

Budući da su se mnogi ponuđači javili i ponudili nabavku vakcina, Skočibušić je kazao da sa svima vode pregovore i da nastoje ispuniti brojne zahtjeve, jer traže obimnu dokumentaciju.

Izrazio je nadu da će Federacija uskoro imati veću količinu vakcina, kako bi se ubrzao proces imunizacije.

Skočibušić je kazao da je do sada putem COVAX mehanizma, EU4Health programa i donacija, u BiH stiglo 269.207 vakcina, a da je  ukupno administrirano od 8. marta do 6. juna 164.780 vakcina. Od toga je prvom dozom cijepljeno 130.299 osoba, a drugom 30.481. Poručio je da se za sve koji su se vakcinisali prvom dozom čuva druga doza, te da će sve biti završeno kako je planirano.

Podsjetio je da je ZZJZ FBiH bio zadužen da da stručno mišljenje u vezi aspekta ugovora sa Investicijskim fondom Rusije, koji je ispregovarala Vlada Kantona Sarajevo.

“Dali smo svoje objekcije koje je Vlada FBiH primila k znanju, te nas zadužila da nastavimo dalje raditi”, dodao je i pojasnio kako je sporno najavljeno vrijeme isporuke druge komponente (doze) koje znatno premašuje predviđeni rok za revakcinaciju, a to je 21 dan nakon primljene prve doze.

Naglasio je da je Vlada FBiH potpisala ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinofarm sa proizvođačem, te je istakao da imaju čvrsta obećanja o skoroj isporuci, obzirom da isporuku kontroliše Vlada NR Kine.

“Njima je rok trajanja dvije godine i mogu se čuvati na normalnoj temperaturi”, kazao je. 

Takođe je istakao da će Pfizer dati tačnu dinamiku isporuke, ali da Federaciji ne odgovara da odmah isporuče 1,2 miliona vakcina, jer ih treba čuvati na veoma niskom temperaturama. 

(Fena)