Sunčano uz umjereno oblačno, popodne naoblačenje s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno. Na krajnjem sjeveroistoku Bosne su zabilježeni lokalni pljuskovi.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan-sedlo 14, Bihać, Bugojno, Drvar, Grude, Sarajevo-Bjelave 15, Sanski Most, Tuzla 16, Livno 18, Zenica 19, Gradačac 20, Mostar 23 stepena.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U prvom dijelu dana na sjeveroistoku Bosne sa lokalnim pljuskovima. Poslije podne porast naoblačenja u cijeloj zemlji će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. U Bosni je lokalno moguće jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama, jakim udarima vjetra i gradom.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 24 do 28, na jugu do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz relativno povoljne biometeorološke prilike većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Prije podne, svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana će pojačan osjet sparine i lokalni pljuskovi povremeno kvariti ugođaj.

Tokom vedrijih perioda vrijednosti UV indeksa će biti visoke, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju zaštiti od sunca i vrućine u najtoplijem dijelu dana, te po potrebi redukovati boravak na otvorenom.

Poželjno je ne pretjerivati sa oblačenjem

—–

BIHAMK

Vozi se po suhom kolovozu

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, zbog čega se saobraća usporeno, preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)