Uskok pokrenuo istragu i zatražio pritvor za trojicu sudija i braću Mamić

Uskok je u četvrtak pokrenu istragu protiv trojice osječkih sudija Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zorana i Zdravka Mamića, te preduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola miliona eura mita, trgovanja uticajem i davanja mita za trgovanje uticajem.

Uz istragu pokrenutu nakon istrage, u kojoj je, uz policiju, učestvovao i tzv. porezni Uskok, tužilaštvo je za svu šestoricu zatražilo određivanje istražnog zatvora, javlja Hina.

Uskok navodi da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostepeni i uskočki sudija 22. novembra 2016. godine u Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika “te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća”, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru, gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Mamić je pri tom, znajući da je Krušlin sudija Županijskog suda u Osijeku, “u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudija pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudija uzeo, kažu u Uskoku.

Navode da je od aprila 2017. do 21. maja 2019. godine u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u nekoliko krivičnih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika “u više navrata ostvarivao lične kontakte” s Vekićem, takođe,uskočkim sudijom.

On mu je navodno obećavao da će lično, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sudijama osječkog Županijskog suda, pa tako i osumnjičenim Kvesićem, “za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti”, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke”.

“Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu kaucije u iznosu od 7 miliona kuna u trećem predmetu”, ističe Uskok.

 Sukladno dogovoru, Zdravko Mamić je, kao protivuslugu za navedeno, u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega lično i drugu dvojicu sudija.

Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom, kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu gdje su dogovorili kako će ga putem Vekića “novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu”.

Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura, “sve u namjeri ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka”. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sudiji Vekiću, za njega i Kvesića, navodno je predao preduzetnik Tadić “znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima” sudija s Mamićem.

Uskok navodi i da je Mamić, “kao nagradu za dogovoreno pogodovanje” podmirivao troškove inostranog putovanja i boravka Vekića “i njemu bliskih osoba” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom fudbalskom savezu Vekiću osigurao odlazak na fudbalsku utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a, izvijestio je Uskok ne navodeći imena okrivljenika.

(Fena)