Africi potrebno 225 miliona doza vakcina za vakcinisanje desetine populacije

Oko 90 posto afričkih zemalja neće ostvariti zadati cilj da do sepetmbra vakcinišubarem 10 posto stanovništva protiv covida-19, saopštila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozoravajući da tom kontinentu prijeti treći talas pandemije, javlja HRT.

Matshidiso Moeti, regionalni direktor WHO-a za Afriku, je rekao da je crnom kontinentu potrebno dodatnih 225 miliona doza vakcina, kako bi se do septembra vakcinisala desetina afričkog stanovništva.

Afrika je do sada zabilježila pet miliona slučajeva covida-19, a najgore je pogođeno područje južnog dijela Afrike, na koje otpada 37 posto svih slučajeva.

Od zemalja tog kontinenta, najgore je pogođena Južnoafrička Republika (JAR), koja čini 34 posto svih slučajeva zaraze i 43 posto svih smrtnih slučajeva na kontinentu.

“Zalihe vakcina i pošiljke se smanjuju, na kontinentu je prvom dozom vakcinisano svega dva posto stanovništva, a u subsaharskoj Africi tek jedan posto”, rekao je Moeti.

Moeti je dodao da američki predsjednik Joe Biden namjerava kupiti i donirati 500 miliona doza vakcina Pfizer.

Director Afričkog centra za kontrolu bolesti John Nkengasong je upozorio da 14 afričkih zemalja “agresivno” napreduje prema trećem talasu pandemije i da je kontinent ozbiljno zahvatila indijska varijanta bolesti.

(Fena)