Nestabilno s pljuskovima i grmljavinom

Jutros je pretežno sunčano u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su registrovani na istoku i sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Bugojno, Grude i Jajce 13, Drvar, Ivan-sedlo, Livno i Zenica 14, Bihać i Sarajevo 15, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 16, Banja Luka 17, Gradačac i Trebinje 18, Bijeljina 19, Mostar 22 stepena.

Danas nestabilno vrijeme. Širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, većinom od sredine dana prema večernjim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon svježije noći, uz mirniji san, prijepodnevni sati će također biti ugodniji.

Tegobe kod osjetljivih osoba ne bi trebale biti suviše jake.

Uz porast temperatura vazduha, u drugom dijelu dana će se pojačati osjećaj sparine, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima, izbjegavati duže boravke na suncu i prikladno se obući, kako bi se po potrebi raskomotili.

Povremeni pljuskovi, mjestimično i obilniji, remetiće osjećaj ugodnosti.

—–

BIHAMK

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, zbog čega se saobraća usporeno, preticajnom trakom. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Do kraja ovog mjeseca u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana naizmjenično je propuštanje vozila, a u noćnim satima na snazi je potpuna obustava saobraćaja (od 23 sata do 04,30 sati).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)