GP BiH: Nova odluka u vezi ulaska stranaca u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Prema ovoj odluci, stranac koji ispunjava uvjete za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima, može ući u BiH ako na graničnom prelazu BiH predoči, među ostalim, negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ako dolazi iz zemalja Evope, a ako dolazi iz drugih zemalja test ne smije biti stariji od 72 sata do dolaska na granični prelaz BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

U BiH se, takođe, može ući uz potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine protiv covida-19 ili je vakcinisana jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prelaz BiH ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

Stranac može ući u BiH uz potvrdu izdatu od doktora da je prebolio koronavirus u proteklom periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH.

Djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja ili skrbnika mogu ući u državu ako posjeduju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa koronavirus, odnosno potvrdu o vakcinisanju ili potvrdu da o preboljevanju covida-19.

Stranci s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH mogu ući u zemlju ako se vraćaju u BiH nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i/ili Republici Srbiji, pod uslovom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorija BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

U BiH mogu ući stranci državljani Republike Turske, koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo prema spisku osoba koji će Ministarstvo saobraćaja i veza BiH dostaviti GP BiH.

Iz Granične policije podsjećaju da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, među ostalim, omogućuje ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o vakcinisanju, odnosno o preboljevanju koronavirusa.

Ova odluka se na graničnim prelazima primjenjuje od 11. lipnja 2021. godine, stoji u priopćenju.

(Fena)