Kina: U eksploziji gasa poginulo najmanje 12 osoba

Najmanje 12 osoba je poginulo i 39 teško povrijeđeno nakon eksplozije gasovoda kroz stambeno naselje u centralnoj Kini.

Zbog eksplozije u gradu Shiyan u provinciji Hubei, više od 150 osoba je hospitalizovano, a spasilački timovi su na terenu, javlja Anadolija.

Čuvari tezgi i kupci koji su na pijaci kupovali doručak i svježe povrće bile su glavne žrtve eksplozije koja se dogodila nešto poslije šest sati jutros, izvjestili su državni mediji.

Na snimcima se vide spasioci kako se penju preko slomljenih betonskih ploča da bi došli do zarobljenih unutra.

Eksplozija je izgledala slična onoj koja se dogodila u sjeveroistočnoj luci Qingdao 2013. godine, u kojoj je 55 osoba poginulo kada su se podzemni cjevovodi otvorili nakon curenja.

Eksplozija se dogodila dan nakon što je osam osoba umrlo i tri povrijeđene kada je otrovni metilformat procurio iz vozila u postrojenju za hemikalije u jugozapadnom gradu Guiyang.

Česte smrtonosne nesreće obično se događaju zbog slabog poštovanja sigurnosnih standarda, lošeg održavanja i korupcije među izvršnim tijelima. Odgovorni su često oštro kažnjeni, ali velika potražnja i želja za profitom nerijetko nadvladaju takve brige.

Među najtežim nesrećama bila je velika eksplozija 2015. godine u skladištu hemikalija u lučkom gradu Tianjinu, u kojoj su smrtno stradale 173 osobe, većinom vatrogasci i policajci. Za eksploziju su krivi ilegalna gradnja i nebezbjedno skladištenje isparljivih materijala.

(Fena)