Obilježena 29. godišnjica zločina na Uborku i Sutini kod Mostara

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježjima na Uborku, Sutini i Zaliku kod Mostara u nedelju je obilježena 29. godišnjica zločina koga su pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija počinili 1992. godine.

U junu 1992. godine, pripadnici srpskih vojnih formacija zarobili su 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz više mostarskih naselja. Oni su pritvoreni u prostorijama FK Lokomotiva, odakle su u noći s 13. na 14. juna dovedeni na lokalitet Uborak, gdje su strijeljani.

Tih dana, u mjestima Bijelo Polje i Vrapčići, sjeverno od Mostara, na svom kućnom pragu ubijeni su i članovi porodice Ćućurović, Cokić, Azinović, Kolobara i Grebović.

Iz Udruženja porodica ubijenih kažu kako je ovaj ratni zločin, prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, davno istražen i dokumentovan, ali nikada nije doživio sudski epilog.

“Ovo je zločin bez kazne, ali nada kod nas porodica žrtava postoji i postojaće. Izvršioci i naredbodavci ovog zločina još uvijek slobodno šetaju ili Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom i po tom pitanju je Tužilaštvo BiH u potpunosti zakazalo. Još ih jednom pozivam da smognu snage, jer imaju dovoljno materijala i dokaza, da konačno pred lice pravde izvedu zločince”, kazao je predsjednik Udruženja porodica stradalih Adnin Hasić.

Ponovio je kako je riječ o prvim, najvećim zločinima u Hercegovini, te istovremeno prvim otkrivenim masovnim grobnicama u BiH. 

Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije RBiH, kaže kako je nevjerovatno da ni nakon 29 godina niko nije odgovarao za ovaj zločin, te da je već postala floskula pozivati na procesuiranje odgovornih. 

“To ide u nedogled. Koju ćemo poruku ostaviti u budućnosti, novim naraštajima, ako im kažemo da niko nije sankcionisan za ubistvo 114 ljudi”, upitao je Delić. 

Ukoliko ne bude sudskog epiloga za ovaj zločin, Delić kaže kako će jako teško biti izgraditi povjerenje među ljudima i normalne odnose.

Obilježavanje godišnjice organizovali su Udruženje porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženje građana civlnih žrtava rata Mostar.

(Fena)