Slobode lišeni komandiri policijskih stanica u Bihaću i Bosanskom Petrovcu

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona lišili slobode komandira Policijske stanice u Bihaću Š. D. i komandira Policijske stanice Bosanski Petrovac N. M..

U okviru akcije, slobode su lišeni i policijski službenici inicijala E. DŽ., S. Š.  i S. H.

Svi policijski službenici su uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenja službenih isprava.

“U toku je pretres službenih prostorija u policijskim stanicama u Bihaću i Bosanskom Petrovcu, službenih automobila Policijske stanice Bosanski Petrovac, te drugih lokacija koje koriste osumnjičeni, a sve se radi po naredbi Opštinskog suda u Bihaću. Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od marta 2019. do juna 2021. godine udruženo i organizovrano počinili znatan broj djela korupcije, koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača motornih vozila na području općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanje prekršajne odgovornosti, a posebno uzimanju novca od vozača kamiona za prevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta”, riječi su sekretara Kantonalnog tužilaštva USK Jasmine Husić.

Dodala je i kako su u ovom predmetu u posljednjih nekoliko mjeseci provedene opsežne istražne radnje, u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno čak 66 slučajeva primopredaje mita, kao i da je ukupno dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

Potvrđeno je i kako će tužilački tim nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o predlaganju mjere pritvora.

(Fena)