U HNK-u sve bolja epidemiološka situacija, pet dana nema novozaraženih

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u posljednjih par sedmica sve je bolja, a zadnjih pet dana zaredom u ovom kantonu nema novozaraženih koronavirusom, kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik kantonalnog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.

Po njegovim riječima, na sve bolju epidemiološku situaciju uticalo je više razloga, poput toplijeg vremena, odgovornog ponašanja većine građana, te procesa vakcinisanja.

“Kolikog god proces vakcinisanja u našoj državi ne ide na najbolji mogući način, sretna je okolnost da se ta imunizacija korektno i kvalitetno događa u zemljama u okruženju. Tako da oni ljudi koji dolaze iz regije u naš kanton, u našu državu, nisu više prenosnici virusa, pa je moguće, i to jedan od razloga što danas imamo dosta dobru situaciju u kantonu”, kazao je Pavlović. 

Kad su u pitanju preventivne mjere, smatra kako veliki dio građana poštuje mjere, napomenuvši kako nadležna inspekcijska tijela vrše nadzor i provođenje mjera koje su u ovom trenutku na snazi.

Upitan hoće li doći do ublažavanja nekih mjere koje su trenutno na snazi, Pavlović je kazao kako će o tome odlučiti Vlada FBiH, te podsjetio građane na još neke mjere, kao što je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i više od 100 na otvorenom prostoru.

“Mi vjerujemo, s obzirom na to da imamo dobru situaciju, da bi mogla ove ili sljedećee sedmice ići i preporuka prema Vladi FBiH da još dodatno relaksira mjere koje su sada na snazi”,kazao je Pavlocić.

Pozvao je građane da poštuju mjere jer, kako kaže, samo zajedničko odgovorno ponašanje može dovesti do ublažavanja mjera i zadržavanja dobre epidemiološke situacije.

 U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka, a i Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bilo pozitivnih.

(Fena)