Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini je pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan-sedlo 9, Sarajevo 11, Jajce, Livno i Tuzla 13, Bugojno, Doboj, Drvar i Gradačac 14, Bihać, Bijeljina, Grude, Prijedor i Zenica 15, Banja Luka i Sanski Most 16, Treninje 18, Mostar 20 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana lokalno poneki pljusak je moguć u istočnim područjima. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka.

Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 24, na jugu zemlje do 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Stabilizacija vremenskih prilika tokom dana, pozitivno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba dodatno će se umanjiti.

Opšta slika će, sa više sunca, biti ljepša u Hercegovini i na zapadu zemlje, dok će u unutrašnjosti, povremeno naoblačenje, uzrokovati manje probleme osjetljivim osobama.

Moguće su slabije meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

Drugi dio dana biće posvuda ugodniji.

—–

BIHAMK

Vozi se po pretežno suhom kolovozu

Kolovoz je jutros pretežno suh, a vozačima skrećemo pažnju na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Oštrik i Vukov Gaj, večeras od 20 do 06 sati, doći će do obustave saobraćaja na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Sarajevo zapad (u smjeru Sarajevo sjever-Sarajevo zapad ).

Zbog radova na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)