Urnebesna komedija “Csi-Jaset (Sijaset)” u KC Mostar Sjever

U Kulturnom centru Mostar Sjever 18. juna, s početkom u 21 sat, biće izvedena urnebesna komedija: Csi-Jaset, odnosno “Sijaset”, Amaterskog pozorišta Neretva iz Konjica.

Pozorišna predstava Csi-Jaset (Sijaset) predstavlja parodiju bosanskohercegovačke stvarnosti, koja uvijek uspije iznenaditi čak i onda kada svi vjeruju da ih više ništa ne može iznenaditi. Predstava je u žanru komedije kriminalističkog karaktera i na humorističan način nastoji predstaviti apsurd današnjeg društva.

Sijaset upravo predstavlja takav oblik radnje. Radnja se dešava u Mostaru, u današnjem vremenu, i počinje kao bespotrebna rasprava o jednoj bizarnoj činjenici koju su primijetili likovi u predstavi. Naime, nakon što shvataju da sevdalinka Alekse Šantića, čuvena Emina, ima jednu malu tehničku nejasnoću, stvaraju takav bespotreban „sijaset“, da prosto djeluje nemoguće oko čega su sve ljudi u stanju da se raspravljaju samo kako bi zadovoljili neke svoje komplekse i stereotipne vidike nametnute stvarnosti.

Predstava cijelim svojim tokom na vjerodostojan ali, u svrhu parodije, prenaglašen i tragikomičan način, predstavlja našu stvarnost, naš način i poimanje života, našu svakodnevnicu i ljude koji nas okružuju.

(NovaSloboda.ba)