Mladi u Mostaru učestvovali na prvoj Graffiti radionici

U produkciji Street Arts Festivala Mostar, realizovana je prva graffiti radionica u Mostaru u okviru koncepta “The Future of Public Spaces”, koji osnažuje street art scenu i uključuje mlade u razvoj urbane kulture. Radionicu “Proces” je vodio Save the Future Crew iz Sarajeva – jedni od začetnika sarajevske BiH graffiti scene.  

Na trodnevnom edukativnom i kreativnom druženju učestvovali su mladi od 15-25 godina, koji su uz inspirativne mentore učili o počecima i postojećim pravilima graffiti kulture, te uz praktični rad uvježbavali nove vještine koristeći sprejeve i stvarajući zajednički graffit s porukom “Save the Future.”

“Ono što je mene fasciniralo je da svi učesnici imaju toliki elan i želju da uče i da pokušaju, da se ne plaše greške. Mislim da će dio njih izrasti, ako ne u graffiti crtače, sigurno će biti ljudi kojima je ova (ulična) kultura bliža”, kazao je Paatuu, jedan od STF Crew mentora.

Pored konkretnih vještina koje su učesnici/e stekli tokom ova tri dana radionice, sklopili su i nova prijateljstva. te mogućnost da nastave suradnju i osobni razvoj u nadolazećim aktivnostima Street Arts Festivala Mostar i OKC Abrašević. 

“Nakon godinu dana online časova, stvarno mi mnogo znači da naučim nešto ‘uživo’ i imam puno poštovanja prema menotrima koji nisu imali iste mogućnosti kao i mi danas i bez obzira na to nisu prestali da se bave grafitiranjem”. izjavila je učesnica Arija.

Osim želje da se mladima približi urbana kultura, misija “The Future of Public Spaces” programa je da podstakne na promišljanje o budućnosti i zajedničkim javnim prostorima. Programi se nastavljaju i narednog mjeseca u vidu edukacija i umjetničkih rezidencija, koje su ujedno uvertira u nadolazeći 10. Street Arts Festival Mostar.

Aktivnost je realizovana uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(NovaSloboda.ba)