Tri predstave do kraja mjeseca u mostarskom Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Mostaru do kraja mjeseca biće izvedene tri predstave.

U petak, 18.maja, sa početkom u 20 sati, biće izvedena komedija „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Tri najbolja prijatelja iz djetinjstva – Paun (Ivan Skoko), Piksi (Emir Spahić) i Bule (Emir Sejfić) – čekaju ishod jedne utakmice, na koju su se sva trojica različito kladila, a od koje očekuju rješenje svih svojih problema. Priča o svima nama koji se nadamo tom jednom dobitku kojim ćemo riješiti sve naše probleme, po mogućnosti sa što manje uloženog truda. Da li će rezultat koji nestrpljivo iščekuju zaista promijeniti njihove živote?

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

U okviru međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2021“, čiji je i ove godine suorganizator Narodno pozorište u Mostaru, u utorak, 22.06., u 20 sati, na sceni NPM-a ansambl Pozorišta mladih iz Sarajeva izvešće predstavu „Kokoška“ autora Nikolaja Koljada, u režiji Admira Glamočaka.

Ovaj izuzetno zanimljivi tekst opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i da li se uopće može povući jasna distinkcija između pozorišta i života. Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava, na jedan ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima pozorišna umjetnost predstavlja osnovni uslov egzistencije. U predstavi igraju Mirza Tanović, Sanin Milavić, Damir Kustura, Mario Drmač i Alen Muratović. Ulaz slobodan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a, koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Veče poslije, u srijedu, 23. juna u 20 sati, takođe, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2021“, na sceni NPM-a nastupiće Zijah A. Sokolović sa monodramom „CABAres CABArei“, čiji tekst i režiju umjetnik potpisuje ovaj.

Ova kultna predstava izvodi se već 25 godina, a kroz istu se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne, pa preispituje sve što mu se desilo, sve što mu se dešava i što će mu se desiti. Sokolović u svojoj jedinstvenoj interpretaciji govori o upoznavanju, iskustvu, običnom danu, uspjehu i neuspjehu, dogovaranju, borbi mišljenja, hrani, zdravom razumu, vožnji autom, o budućnosti, o pozorištu kao frižideru zabluda, o mediokritetima, rodbini, zaostalosti, pomirenju sa životom … Ulaz slobodan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

Istu veče, ansambl predstave „Identitluk“ gostovaće u Bugojnu, a dan kasnije u četvrtak, 24.06. nastupiće u Konjicu u okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2021“.

(NovaSloboda.ba)