Fonda za budućnost

Gasovodi su škaljiv posao. S jedne strane, pružaju nam sirovine, a time i energiju i prosperitet.

S druge strane, 83. godišnju Jane Fonda dovode u fazu usijanja. Zajedno s klimatskim aktivistima i autohtonim interesnim grupama, ona je prošle sedmice protestovala protiv gigantskog naftovoda nazvanih “Line 3”.

Gasovod vodi od Kanade, kroz sjeverne američke države Sjevernu Dakotu, Minnesotu i Wisconsin. Zapravo, on dovodi sirovu naftu u Sjedinjene Države više od 50 godina. Međutim, sada se trebaju ponovo položiti cijevi i to kroz područja autohtonih naroda.

Aktivisti se plaše curenja i drugih sličnih nesreća, koje su se već događale u istoriji. Njihovi zahtjevi su posebno upućeni predsjedniku Joeu Bidenu. On je klimatske promjene i domorodačke probleme, uzeo kao teme svoje predizborne kampanje. Sada mu na raspolaganju stoji izbor: ekonomija ili promjene.

Jer, ono što su nuklearne elektrane bile za generaciju 1968. godine, za generaciju Fridays for Future to su ugalj, nafta i gas.

Jane Fonda je bila je aktivna u oba pokreta.

Kod Joe Bidena, to će se već pokazati.

Otpor

Proteste u velikoj mjeri provode autohtone grupe, preko čije zemlje prolaze naftovodi, koji stalno cure.

Novac

Naftovodom “Line 3” upravlja kanadska kompanija Enbridge Energy od 1968. godine.

Građevinska dozvola bi se mogla oduzeti kompaniji tokom juna, jer su autohtona plemena tužila kompletan projekat.

Glamour

Glumica i oskarovka Jane Fonda (83) redovno izlazi na ulicu zbog zaštitu klime. Zbog toga je sebi nametnula i poseban fitnes program.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)