SAD i Rusija vraćaju ambasadore

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da su se on i američki predsjednik Joe Biden dogovorili na “konstruktivnom” samitu u srijedu da vrate ambasadore svojih zemalja na njihove funkcije i započnu pregovore o zamjeni posljednjeg preostalog sporazuma između dviju zemalja koji ograničava nuklearno oružje.

Putin je rekao da tokom razgovora “nije bilo neprijateljstva” i da je okončan prije nego što je on to očekivao, javlja AP.

Dvije strane su ranije navele da očekuju da će sastanak trajati od četiri do pet sati, ali je trajao manje od tri sata, uključujući uvodni sastanak sa samo dva predsjednika i po jednim vrhovnim stranim pomoćnikom.

Kada se završio sastanak, Putin je to  izjavio na konferenciji za novinare, a Biden je nastavio sa svojom sesijom s novinarima.

Putin je priznao da je Biden s njim pokrenuo pitanje ljudskih prava, uključujući sudbinu lidera opozicije Alekseja Navaljnog. Putin je branio zatvorsku kaznu za njega i prekinuo je dalja pitanja o tretmanu opozicionara, ističući američka domaća previranja, uključujući proteste Black Lives Matter i pobunu na Kapitolu 6. januara.

(Fena)