Manifestacijom “Sve je premostivo” obilježava se godišnica obnove Starog mosta

Manifestacijom “Sve je premostivo“, koja će se održati od 21. juna do 10. avgusta, obilježit će se 17. godišnjica završetka obnove Starog mosta i 16. godišnjica upisa Mostara na listu UNESCO-ove kulturne baštine.

Raznovrstan program održavaće se na otvorenom i biće besplatan, a organizatori programa su kulturne ustanove i udruženja u Gradu Mostaru.

Program finansira Grad Mostar, kome se pridružilo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Manifestacija počinje 21.juna, prvog dana ljeta na koji se obilježava i Svjetski dan muzike, a mostarski Simfonijski orkestar održaće koncert na otvorenom, u velikom gradskom parku, pod nazivom “Prijatelji  zauvijek”.

Po riječima direktorice Simfonijskoga orkestra Mostar Snježane Zovko, riječ je o večeri opernih arija iz najpopularnijih opereta, mjuzikala i opera.

Mostarska publika tako će moći uživati u arijama iz Mocartovih opera, ali i mjuzikla Endrua Lojda Vebera.

Na platou ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače 1. jula održaće se koncert “Split u Mostaru” u izvođenju duhačkoga orkestra “Hrvatska glazba Mostar”, dok je za 12. jula vokalno najavljen instrumentalni koncert poznatog ansambla “Lado” iz Zagreba “Sako leto ima i nekaj novoga”.

“Kroz program koncerta, Ladovi solisti i muzičari prikazaće muzičku baštinu Moslavine, Posavine i Zagrebačkog prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke Podravine, Međimurja i Dalmacije”, kazao je direktor Hrvatskog doma herceg Stjepana kosače Danijel Vidović na konferenciji za medije u Mostaru. 

Za početak jula, predsjednik Udruženja Down sindroma Igor Ledić najavio je likovnu radionicu, u kojoj će učestvovati učenici osnovnih škola s poteškoćama u razvoju i učenici redovnog razvoja.

Radionica će se održati u turskom kulturnom centru “Yunus Emre”, a radiće se kolaži s dva UNESCO-ova motiva – stećci i Stari most.

Rock School, prema riječima voditelja Orhana Masle, planiran je za juli, a najavljeni su koncerti učenika te škole i DJ partyji.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić najavio je za 23. jula nastup nekoliko muzičkih grupa, odnosno umjetnika.

Riječ je o Blues karavanu, Smooth Grooveu i Mostar Big Bandu.

Istoga dana, biće otvorena izložba u sklopu ovogodišnje manifestacije “Mostarsko kulturno ljeto”, a riječ je postavci arhivske građe o Starom gradu, te njegovom razvoju od restauracije do obnove 2004. godine, odnosno godinu dana kasnije, kada je uvršten na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

Direktorica Muzičkog centra Pavarotti Tajma Guzin za 30. jula najavila je koncert mostarskoga benda “Lijep ljepši najljepši” i hip – hop muzičke grupe “Helem nejse”.

Asistentica Grada Mostara za saradnju s Organizacijom gradova svjetske baštine Senada Demirović Habibija najavila je još jednu radionicu u nizu, a koje se održavaju 16 godina u periodu obilježavanja i obnove Starog mosta i upisa na UNESCO-ovu listu.

Tom prilikom, djeca od 10 do 16 godina imaće priliku napraviti “mustru za mostarsku šaru mostarskoga ćilima”.

Šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje Mikulić je za 31. jula najavila koncert KUD Blagaj u Starom gradu, a za sami kraj manifestacije, 10. avgusta, književno veče posvećeno hercegovačkim pjesnicima. koje će u bašti Ćorovića kuće moderirati Nedžad Maksumić i Dijana Maksumić.

(Fena)