Povratak u budućnost

Nisko traperice i torbe na ramenu, updows frizure i stakleni kamenčići – moda ranih “Nultih godina” već odavno se vratila. Sada postoji i soundtrack, uz koji možete obući svoje samtno, baršunasto odijelo: “Sour” od Olivije Rodrigo (18), prva ploča kantautorke zvuči kao da su je Avril Lavigne, Taylor Swift i Billie Eilish zajednički uradile. Ponekad ljuta, ponekad tužna, ljubomorna i uplašena, Rodrigo na albumu šapuće i vrišti o svemu što danas pokreće 18-godišnjake. Većinom, naravno, o ljubavi i odrastanju, i boli, koja često prati to oboje.

„Jednostavno sam opsjednuta osjećajima. Ja sam najosjetljivija ‘bitch’ na cijelom svijetu ”, rekla je Rodrigo u jednom intervjuu.

Poznata je mlađim gledaocima iz Disneyeve serije “High School Musical: The Musical”. Ali za razliku od njenih prethodnica poput Miley Cyrus, za njenu muziku ne zanimaju se samo današnji tinejdžeri, već i obi jučerašnji. Već sa svojim prvim, gorko slatkim singlom “Drivers License”,  “Vozačka dozvola”, oborila je nekoliko streaming rekorda, a njen album se odmah popeo na prvo mjesto američke top liste – a posebno generacija Gex Y, cvrkuću na twitteru kaou ekstazi.

Možda zato što njen emocionalno nabijeni srednjoškolski pop rock podsjeća i na vašu mladost, možda zato što se u vrijeme pandemije ionako čezne za lakoćom. Ili zato što napokon imate i muzičku pratnju za baby plavo sjenilo iz 2002. godine

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)