Bogat program ovogodišnjeg „Mostarskog ljeta“

Direktori pet mostarskih institucija kulture (Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine) predstavili su na današnjoj press konferenciji programe ovogodišnje kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“.

Ovaj festival kulture sa tradicijom dugom više od 30 godina, počinje u nedelju 20. juna svečanim defileom kroz grad  mališana Plesnog studija „Mo-Stars“, nakon čega će u Pozorištu lutaka pogledati predstavu“Mačak u čizmama“.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić istakao je da je ceremonija svečanog otvaranja ovogodišnje manifestacije predviđena u ponedeljak 21. juna.

„Odlučili so da ovo ljeto provedemo radno, kako bismo grad oplemenili kulturnim aktivnostima, koje će nam nakon pandemije zasigurno svima dobro doći. Planirano je da od 20. juna do 4. avgusta bude održan 31 sadržaj. Planirane su izložbe, predstave, koncerti, promocije knjiga i brojni drugi  sadržaji“, rekao je direktor CK Mostar Senad Suljić.

Narodna biblioteka Mostar će se  predstaviti sa četiri sadržaja.

„U pitanju su promocije knjiga „Nakon potopa“ Ibrahima Kajana , zatim „Baštinske studije:od moderne do postdigitalne kulture, Biblioteka i grad:studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva, autorice Lejle Kadrić Zaimović,  zatim knjige „Recidiv“ autorice Bee Balta Manjgo, te promocija časopisa „Librum““, istakao je Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke Mostar.

I Narodno pozorište Mostar će se predstaviti sa četiri  projekta: 3 predstave i jedan koncert klasične muzike

„Publika će imati priliku pogledati  predstavu ‘Kokoška’ Nikola Koljade u režiji Admira Glamočaka koju izvodi ansambl Pozorišta mladih Sarajevo, zatim kultno djelo  ‘CABAres CABArei’ Zijaha Sokolovića, te predstavu ‘Pluća’ autora Duncana Macmiliana u izvođenju Teatra EXIT iz Zagreba. Pripremili smo i jednu  muzičku  poslasticu. Radi se o koncertu klasične muzike, koncertu za klavir i violončelo naših prijatelja iz Dubrovnika Helene Tomašković i Adriana Ivičevića“, rekao je Almir Mujkanović, direktor mostarskog Narodnog pozorišta.

Direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš podsjetio je da ovogodišnje  „Mostarsko ljeto“ počinje predstavom ove institucije kulture.

Nakon svečanog defilea kroz grad u nedelju 20. juna,  mališani Plesnog studija Mo-Stars će pogledati predstavu Pozorišta lutaka „Mačak u čizmama“.

„Ove godine  obilježavamo  20 godina od njenog  nastanka, veoma  je popularna predstava. Smatramo da je ovo poseban događaj koji ćemo iskoristiti da se predstavimo još jednom našoj najmlađoj publici. Druga predstava je naša nova predstava koju smo radili ove godine ‘Dječak koji je sanjao more’, jedan od jedinstvenih projekata koji smo radili u saradnji sa režiserom Zijahom Sokolovićem. Tekst za predstavu je napisala Selma Parisi, kćerka Zijaha Sokolovića  tako da imamo jednu simbiozu oca i kćerke i Pozorišta lutaka kao njihovog domaćina,  koje je iskoristilo priliku da spoji ta dva značajna umjetnika“, istakao je Kmetaš.

Sponzori tradicionalne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Ministarstvo nauke, kulture i sporta HNK, grad Mostar i BH Telecom.

(NovaSloboda.ba)