Crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici i smijenio ministra Leposavića

Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, te je dužnosti razriješen ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je ranije javno negirao genocid.

Rezolucija o Srebrenici osuđuje genocid u tom gradu, potvrđuje da je u genocidu stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice., prenosi Hina.

Rezolucija o Srebrenici, koju su predložili pslanici Bošnjačke stranke, podržani od cjelokupne opozicije, dobila je podršku 55 poslanika, dok su protiv bili su poslanici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

Prevdnost su u glasanju za oba teksta donijeli glasovi poslanika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koji su sinoć prekinuli bojkot rada parlamenta i vratili se u plenarnu dvoranu kako bi glasali.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić kazao je da su se poslanici te stranke vratili u parlament kako bi sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom.

Tijesnu većinu 43 od 81 poslanikaa imao je prijedlog premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra Leposavića, koji je u javnom nastupu relativizovao genocid u Srebrenici te osporio presude Suda za ratne zločine u Den Haagu.

Smijenjeni ministar Leposavić ranije je rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, rekavši tada da je Sud za ratne zločine u Den Haagu izgubio legitimitet.

Njegovu smjenu, uoči glasanja, zatražile su u pismu crnogorskim poslanicima i predstavnice udruženje Majke Srebrenice.

Iz prosrpskog Demokratskog fronta saopštili su da je u Crnoj Gori došlo do političke krize, te da će sada njihovi poslanici bojkotovati rad parlamenta dok se ne postigne novi dogovor unutar tri stranke koje čine vladajuću većinu, koja je krajem avgusta prošle godine, nakon tri decenije, svrgnule s vlasti Mila Đukanovića i njegovu DPS.

(Fena)