Zbog nepoštivanja termina, stvaraju se velike gužve za vakcinisanje

Dom zdravlja Mostar nastavlja s vakcinisanjem prioritetnih grupa, odnosno osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika svakim radnim danom u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače, a iz te zdravstvene ustanove apeluju na građane da poštuju svoj termin kako ne bi stvarali nepotrebne gužve.

“Takođe, postoje ljudi mlađe starosne grupe koji su imuno kompromitirani pacijenti, dijalizni, hronični i onkološki i koji radi toga, stiču prvenstvo vakcinisanja na preporuku svog porodičnog doktora”, kazala je Feni glasnogovornica Doma zdravlja Mostar Ines Popovac.

Po njenim riječima, do sada je okvirno prvom dozom vakcinisano 4.000 pacijenata, dok je drugu dozu primilo više od 2.000 građana Mostara.

“Naši građani se cijepe uglavnom onim vrstama vakcina koje naša država nabavlja putem Covax programa, a riječ je o vakcinama Pfizer i AstraZeneca, pa i Sinopharm. Kad dođu na red za vakcinisanjem, građani ne biraju”, kaže Popovac.

 Ona je ovom prilikom, takođe, apelovala na pacijente da poštuju svoj termin za vakcinisanje i da ne stvaraju nepotrebne gužve.

“Ne naručujemo sve pacijente u isto vrijeme. Međutim, svi dođu u 8 sati i  tako stvaraju nepotrebnu gužvu. Stoga, apelujemo na naše sugrađane da poštuju svoj red za vakcinisanje koje je dobrovoljno, a ne obavezno. Ko se ne želi vakcinisati, ne mora. Za sve one koji dođu, molimo da poštuju vrijeme i da strpljivo čekaju svoj red”,poručila je glasnogovornica Doma zdravlja.

Zbog stvaranja nepotrebnih gužvi, kaže, kako su sredinom sedmice imali neugodnu situaciju kada je došlo i do verbalnih ispada, pa čak i prijetnji zdravstvenim radnicama.

“Zbog toga se stvorio pritisak na naše radnike, koji su, ionako, pod stresom i koji su vrlo razočarani takvim ponašanjem svojih sugrađana”, ustvrdila je Popovac.

(Fena)