Ebrahim Raisi pobjednik iranskih predsjedničkih izbora

Tvrdolinijaški šef iranskog pravosuđa Ebrahim Raisi pobijedio je na iranskim predsjedničkim izborima, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u subotu, nakon što je većina glasova prebrojana i njegovi suparnici priznali izborni poraz.

Raisi, 60. godišnji konzervativni imam za koga se tvrdi da je blizak vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Khameneiju, naslijediće umjerenog predsjednika Hassana Rouhanija.

Novi predsjednik položiće zakletvu u avgustu.

Raisijeva pobjeda označava značajnu promjenu pravca politike iranske vlade nakon osam godina pod Rouhanijem, koji se ne može kandidovati za teći predsjednički mandat.

Raisi je dobio najmanje 17,8 miliona glasova, objavio je u subotu portparol ministarstva unutrašnjih poslova, od ukupno 28,6 miliona glasova tokom izbora održanih u petak. Konačni rezultati očekuju se tokom ovog vikenda.

Državna televizija opisala je ishod kao “uvjerljivu“ pobjedu na izborima, koji su popraćeni malim odzivom glasača u zemlji od 83 miliona ljudi, od kojih mnogi gledaju na izbore kao namještene u Raisijevu korist.

Raisijev vodeći suparnik Abdolnasser Hemmati, umjereni bankar, priznao je poraz na Instagramu, kada su medijski izvještaji pokazali da je Raisi ostvario nedostižnu prednost nakon objave prvih izbornih rezultata, prenosi dpa.

(Fena)