Iz svijeta: Srušeni spomenik, ponovo turizam, pomračenje sunca

Ovdje je srušen pravi

Toronto, Kanada

Spomenici se tokom istorije često ruše, neki zauvijek, neki privremeno. Nadamo se da će ovaj nestati zauvijek, bez da se zaborave djela onog koji je srušen: Osnivač škole Egerton Ryerson smatran je filantropom, sve dok u Kamloopsu, Kanada, nisu nedavno pronađena tijela 215 domorodačke djece, koja su stradala kao rezultat njegovih odgojnih mjera.

Čudovište se vratilo

Venecija, Italija

Rigor mortis, su prvi odselili iz grada. Najprije prokleti, a onda očajnički čeznuli za turistima, koji su sada pohrlili, kao da se ništa nije dogodilo. Ovo čudovište od broda se ponovo zagledava u svoju teritoriju, nakon punih 17 mjeseci. Krstarenje broda “MSC Orchestra” čini se ugodnim za svjetsku kulturnu baštinu Venecije, poput King Konga u New Yorku.

Nakon posjete Veneciji, 650 putnika putuje za Mikonos i Dubrovnik.

Kad se sunce pretvori u srp

Toronto, Kanada

Ples zvijezda. Djelomično pomračenje Sunca desilo se u četvrtak, prošle sedmice, ujutro od 5,35 do 6,38 sati i obojilo obrise grada Toronta (Kanada) crvenom bojom. Mjesec se smjestio na punih 89 posto površine sunca. Što se tiče Evrope, kako gdje, sunca je, zavisno od mjesta posmatranja, bilo pokriveno na oko 20 posto.

(news)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)