Sunčano uz prolazan porast naoblačenja tokom dana

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Ivan-sedlo 18, Bugojno, Drvar, Grude, Livno 19, Jajce, Sarajevo 20, Bihać, Sanski Most 21, Tuzla, Zenica 22, Mostar, Stolac 24, Gradačac, Neum 26 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, uz prolazan porast naoblačenja tokom dana. Poslije podne u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne može biti pljuskova i grmljavine. Lokalno je moguć i grad.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 32 do 38 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nedostatak svježine tokom noći i jutarnjih sati, mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba.

Poželjno je laganije se obući, maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom kolovozu

Na putevima u BiH jutros se saobraća po suhom kolovozu, uz pojačanu frekvenciju vozila.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se putuje tokom dana, savjetujemo češće pauze.

Zbog radova na mostu (M06) na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Radovi se izvode i u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde),gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima u BiH, zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)