Izložba i dodjela nagrada sa konkursa “Ko je drugi”?

U Muzeju “Bitka za ranjenike” u Jablanici, u četvrtak će biti otvorena izložba likovnih, foto i literarnih radova mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine na temu “Ko je drugi?”. Radovi su rezultat konkursa, što ga je raspisao Savez antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine. Na otvaranju izložbe nagrađenima, po troje u svakoj kategoriji, biće uručene novčane nagrade i prigodna priznanja,a čuće se i neki nagrađene literarne radove.  Sve se odvijalo u okviru projekta: Europsko antifašističko naslijeđe – alat za borbu protiv savremenih oblika diskriminacije i netolerancije.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini i sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja iz Slovenije, započeo je provođenje projekta ”Evropsko antifašističko naslijeđe. Projekat je finansiran kroz program Evropa za građane, Aktivnost 4. – Aktivno evopsko sjećanje, a započeo je s implementacijom 10. oktobra 2020. godine i trajaćw 24 mjeseca.

Projekat je zamišljen kao odgovor na podizanje govora mržnje i netolerancije, često povezan s desničarskim populistima, ciljajući na novog „Drugog“ i novog „Neprijatelja“ u Evropi općenito te zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Tokom Drugog svjetsko rat, to su bili Židovi, Romi, homoseksualci / lezbijke i neke druge manjine (kao što je srpska manjina u Hrvatskoj), dok je danas diskurs “Drugog” uglavnom usmjeren na migrante, muslimane, ali i na Židove i Rome, seksualne i etničke manjine.

U sve tri zemlje provodi se vrlo snažan pokret istorijskog revizionizma, a u Hrvatskoj se čak provodi negacija holokausta (u odnosu na koncentracioni logor Jasenovac u Hrvatskoj). Očekivani rezultati ovog projekta su: mobilizacija stručnosti, aktivizma i povezivanje stručnih zajednica iz tri zemlje radi razmjene stručnosti i znanja u savremenom kontekstu u te tri zemlje koje dijele zajedničku istoriju u odnosu na antifašistički pokret i zajedničke savremene probleme povezane s istorijskim revizionizmom. Organizatori očekuje da će povećati svijest i dostupnost informacija među mladima o vrijednostima antifašističkog pokreta, važnosti građanske hrabrosti u totalitarnim režimima i prepoznavanju propagande koja dovodi do zločina nad određenim društvenim skupinama.

Projekat je podijeljen u tri radna paketa, koji odgovaraju tri specifična cilja: Radni paket 1: Valorizacija građanskog angažmana u izgradnji antifašističkog pokreta kao

specifičnog oblika građanske neposlušnosti u vrijeme totalitarnih režima; Radni paket 2: Analiza političkih konstrukt „Drugog“ i „Neprijatelja“ za vrijeme fašizma i nacizma i u savremenim evropskim društvima, te Radni paket 3: Obilježavanje glavnih istorijskih prekretnica u novijoj evropskoj istoriji: 2000 Proglašenje Povelje EU o osnovnim pravima.

Projekat će direktno uključiti 1.749, a in direktno kroz medijske kampanje uticati na dodatnih 50.000 učesnika.

(NovaSloboda.ba)