Šantić: Marka potrošena na domaći proizvod multiplicira se četiri puta

Hipermarket Bingo u Mostaru bio je domaćin promotivne akcije “Kupujmo domaće”, koja se u organizaciji Privredne komore Federacije BiH provodi u svim kantonima Federacije BiH.

Po riječima predsjednika Privredne komore Federacije BiH Marka Šantića, istraživanja pokazuju da stanovnici Bosne i Hercegovine nisu u dovoljnoj mjeri svjesni važnost korištenja domaćih proizvoda, stoga je Komora odlučila pokrenuti još jednu u nizu kampanja usmjerenih na jačanje domaće ekonomije.

“Kupovina domaćeg proizvoda utiče na kompletnu ekonomiju Bosne i Hercegovine, na domaći BDP, na federalne i kantonalne budžete, kao i na punjenje penzijskog i zdravstvenog fonda. Svi oni novci koji se potroše na domaći proizvod, za razliku od stranih proizvoda, multipliciraju se četiri puta”, istakao je Šantić.

Dodao je kako su bh. proizvodi itekako kvalitetni, o čemu svjedoče brojne nagrade na međunarodnim gospodarskim manifestacijama.

“Ne treba zabraniti niti možemo zabraniti uvoz stranih proizvoda, ali zakoni Evropske unije ne brane korektno promovisanje domaćih proizvoda u svakoj zemlji, pa tako i Bosna i Hercegovina ima pravo promovisati i štititi svoje proizvode”, poručio je predsjednik Privredne komore FBiH.

Ovogodišnja kampanja “Kupujmo domaće” provodi se u sjedištima kantona, a ideja je organizovati kontinuirane promotivne akcije, i to svaki put u drugim opštinama i gradovima.

Paralelnom s kampanjom, Privredna komora FBiH radi na projektu vizualnog označavanja kvalitetnih domaćih proizvoda, kroz koji će se domaćim proizvodima dodjeljivati znakovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”.

“Kada završimo sve administrativne stvari oko vizualnog označavanja proizvoda, onda će firme krenuti prema Komori i biće im otvoren put za vizualno označavanje njihovih proizvoda. Kada dobijete jedan od dva ili oba znaka, to znači da ste prošli određene procedure, da je to provjeren proizvod, konkurentan i na domaćem i na stranom tržištu, proizvod siguran za kupovinu naših potrošača”, dodao je Šantić.

(Fena)